Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

14.03.2019

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας (ΕΕ) 1535/2015 και της συμμόρφωσης με το ενωσιακό δίκαιο, προέβη σε αναθεώρηση των προτύπων της σειράς AGRO 2

pdfΔελτίο Τύπου

14.03.2019

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα την ενημέρωση για την «Ιδιοπαραγωγή τυροκομικών - γαλακτοκομικών προϊόντων και η διάθεσή τους στον καταναλωτή», διοργάνωσε η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών στις 20 Μαρτίου 2019 στον πολυχώρο "Δ. Χατζής” στα Ιωάννινα. Η εκδήλωση στόχο είχε την ενημέρωση όλων όσων ενδιαφέρονται για τη δραστηριότητα της παραγωγής τυροκομικών-γαλακτοκομικών προϊόντων στο αγρόκτημα

pdfΠρόγραμμα εκδήλωσης    pdfΔελτίο Τύπου

pdfΟι εισηγήσεις της εκδήλωσης

 

 

06.03.2019

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του  ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με την οποία παραπέμπεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα κτηνοτροφική επιχείρηση για διερεύνηση τυχόν ποινικών παραβάσεων και με αφορμή  πρόσφατη ανακοίνωση Κτηνοτροφικών Συλλόγων, η οποία δημοσιεύτηκε στον τύπο σύμφωνα με την οποία η διεξαγωγή της έρευνας για παραβάσεις εξαντλείται σε κτηνοτροφικές και όχι σε τυροκομικές επιχειρήσεις διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

To  Διοικητικό Συμβούλιο  αποφάσισε  την  αποστολή στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν παραβάσεων έκθεσης ελέγχου, που αφορά κτηνοτροφική μονάδα, η οποία φέρεται να παρήγαγε και να παρέδωσε προς τυροκόμιση δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με το δηλωθέν ζωικό της κεφάλαιο.

Επισυνάπτεται  pdf Δελτίο Τύπου

Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωμεσογειακό πρόγραμμα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) το ερευνητικό έργο με τίτλο ‘Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο’ (‘Novel approaches to promote the SUSTAINability of OLIVE groves in the Mediterranean’) και ακρωνύμιο ‘SUSTAINOLIVE’, στο οποίο συμμετέχει ως επιστημονικός εταίρος από την Ελλάδα το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων υποψηφιοτήτων και ο ορισμός των μελών της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κατά την 127η/10-1-2019 συνεδρίασή του.  

pdfΑπόφαση_ΔΣ_ΕΗΔΕ

 

Elia

Στο πλαίσιο της ανάληψης Εμβληματικών Πρωτοβουλιών, από τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, για οριζόντιες ερευνητικές δράσεις σε αναδυόμενους επιστημονικούς τομείς με ισχυρή κοινωνική απήχηση, συστήθηκε Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο στην αλυσίδα αξίας της "Ελιάς".
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με αρχικό προϋπολογισμό 3, 1 εκ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου και των μεθόδων παραγωγής τους. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο στην αλυσίδα αξίας της "Ελιάς", χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές και προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες, έχει σκοπό την ιχνηλάτηση, ανάδειξη, ταυτοποίηση, πιστοποίηση των ποικιλιών της ελιάς και τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου.
Επιστημονικός συντονιστής της δράσης είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Μολασιώτης. Επίσης, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ορίστηκε ιδρυματική υπεύθυνη η Δρ Γεωργία Ουζουνίδου. Το διετές πρόγραμμα έχει τρία υποέργα, τα οποία θα ασχοληθούν με τη γενετική της ελιάς, τα προϊόντα της ελιάς και τη φυτοπροστασία.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Υποέργο 1 πατήστε εδώ

30.01.2019

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην 11η ZOOTECHNIA σας ενημερώνουμε για τις δράσεις του:

23.01.2019

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με εκτελεστικό οργανισμό την εταιρεία NOVACERT ΕΠΕ, συμμετείχε από την Κυριακή 13 έως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, στην έκθεση WINTER FANCY FOOD SHOW στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στον κόσμο, στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς Προγράμματος ενημέρωσης και προώθησης της Φέτας ΠΟΠ με διακριτικό τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!». Περισσότερα από 80.000 προϊόντα εκτίθενται στην έκθεση αυτή, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1.400 εκθέτες από όλο τον κόσμο.

Την ανάθεση δημιουργίας φακέλου υποβολής αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης – Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ενέκρινε το ΔΣ του  ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κατά την τελευταία συνεδρίασή του. 

Στόχος της κατοχύρωσης του Ελληνικού Γιαουρτιού ως ΠΓΕ είναι η προστασία του από προσπάθειες απομίμησης, που παρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού, με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή «Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών του χαρακτηριστικών.

pdf Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως Γεωργικοί Σύμβουλοι και να εγγραφούν στο σχετικό Μητρώο, που θα τηρείται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Συνολικά υποβλήθηκαν 3.665 αιτήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν και μετά την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, οι επιτυχόντες των εξετάσεων θα  εγγραφούν στο Μητρώο. Η πιστοποίηση θα έχει ισχύ για πέντε χρόνια.

pdfΔελτίο Τύπου

Website Security Test