Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Σημαντικό σταθμό στην Ελληνική γεωργία και ειδικότερα στον κλάδο της ελαιοκομίας, αποτελεί ο χαρακτηρισμός 10 (δέκα) εμπορικών ποικιλιών ελιάς ως «προβασικών» μητρικών, ο οποίος επιτεύχθηκε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) στα Χανιά. Η ύπαρξη χαρακτηρισμένης «προβασικής» μητρικής φυτείας ποικιλιών ελιάς, αποτελούσε ζητούμενο πολλών ετών και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι Έλληνες φυτωριούχοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, δύναται πλέον να εγκαταστήσουν «βασικές» μητρικές φυτείες και να παράξουν πιστοποιημένα δενδρύλλια ελιάς, με εξασφαλισμένη την «ποικιλιακή ταυτότητα», την «καθαρότητα», την καλή και ομοιόμορφη ανάπτυξη των φυτών και την καλή κατάσταση φυτοϋγείας.

pdfΔελτίο Τύπου

18.09.2020

Με την έκδοση της αριθ. 61/10ης/06.08.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφορικά με τις υποβληθείσες ενστάσεις υποψηφίων Γεωργικών Συμβούλων κατά της απόφασης πιστοποίησης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο 3.084 πιστοποιημένων Γεωργικών Συμβούλων, διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι είναι πλέον ενταγμένοι στο Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Σ.Π.Σ.Γ.Ε.), με σκοπό την υποστήριξη των γεωργών  για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

Σήμερα 15.09.2020  ημέρα Τρίτη και ώρα 13.00 μ.μ. στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε δημόσια κλήρωση για την άσκηση δύο (2) υποψήφιων Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τελική κατάταξη κατά σειρά κλήρωσης:

      Επίθετο                                         Όνομα                                          Όνομα Πατρός

1.  ΚΑΖΟΓΛΟΥ                                  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ                               ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ -ΝΙΚΟΛΑΟΣ
2.  ΒΕΡΡΑ                                         ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                              ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3.  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ               ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
4.  ΒΡΑΧΑ                                        ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ                ΠΑΥΛΟΣ

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 και κατόπιν της από 28.08.2020 ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία παρατείνονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα για όλη την ΠΕ Χαλκιδικής, συνεπώς και η αναστολή όλων των προγραμμάτων κατάρτισης των «Νέων Γεωργών» που επρόκειτο να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 31.8.2020 έως και τη Δευτέρα 14.09.2020.

Νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας θα υπάρξουν αναλόγως των επίσημων ενημερώσεων των υγειονομικών αρχών της χώρας, κεντρικών και τοπικών. Οι διοικητικές δομές θα παραμείνουν ανοιχτές, εκτός αν υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Το i-AGRO είναι ένα νέο πληροφοριακό σύστημα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση (πρότυπα AGRO 2), το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίησης, ενισχύοντας τη διαφάνεια όλων των διαδικασιών και διευκολύνοντας την απλή και αποτελεσματική καταχώρηση και διαχείριση δεδομένων.

Σε έξι φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Αμερική δόθηκαν δωρεάν περισσότερα από 1.500 κιλά φέτας με απόφαση της Διοίκησης του  ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η ποσότητα που διανεμήθηκε προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες δράσεις προβολής της φέτας, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη  Γερμανία, στις  ΗΠΑ και στον Καναδά, μέσω των ενεργειών που προβλέπονται στα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ,  αλλά λόγω της πανδημίας COVID -19 οι δράσεις ανεστάλησαν.

 pdf Δελτίο Τύπου

Εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ τα αποτελέσματα αξιολόγησης του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης των υποψηφίων Γεωργικών Συμβούλων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) των πιστοποιημένων Γεωργικών Συμβούλων η βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης.
Ένσταση κατά της απορριπτικής Απόφασης πιστοποίησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτούς της σχετικής Απόφασης.

pdfΔελτίο Τύπου

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Για το σχολικό έτος 2020-2021 θα λειτουργήσουν έξι ΕΠΑΣ στα Ιωάννινα, στην Καλαμπάκα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Μαρούσι Αττικής και στη Νεμέα με επτά ειδικότητες:

  • Γαλακτοκομία – Τυροκομία
  • Ξυλογλυπτική – Διακοσμητική Επίπλου
  • Θερμοκηπιακές Κατασκευές & Καλλιέργειες
  • Ζωοτεχνία
  • Αγροτικά Μηχανήματα
  • Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις – Αρχιτεκτονική Τοπίου
  • Αμπελουργία – Οινοτεχνία

pdfΔελτίο Τύπου

H Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον πρόωρο χαμό της Δικηγόρου του Οργανισμού Γιώτας Σφουντούρη, η οποία μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο έφυγε από κοντά μας σήμερα το πρωί σε ηλικία 45 ετών.
Η Γιώτα Σφουντούρη εργάστηκε επί δεκατρία συναπτά έτη πρώτα στο πρώην ΕΘΙΑΓΕ και μετά στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με συνέπεια και επαγγελματισμό. Αντιμετώπισε την ασθένεια της με στωικότητα και η απώλειά της αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.  Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους της. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο (19.05.2020)  στις 11.00 π.μ. στο Δίστομο του Νομού Βοιωτίας

Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκφράζει τη μεγάλη θλίψη της για την απώλεια ενός πολύτιμου στελέχους του Οργανισμού, του επίτιμου Διευθυντή του Τμήματος Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, ερευνητή Δημήτρη Στυλιανίδη.
Ο Δημήτρης Στυλιανίδης, αποτέλεσε εμβληματική μορφή στον σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό γεωπονικό κόσμο. Η πρωτοπόρα έρευνά του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καλλιέργειας των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων, με έμφαση στην αμυγδαλιά και τη ροδακινιά, αναβάθμισε το επιστημονικό αντικείμενο της δενδροκομίας.
Η Διοίκηση του Οργανισμού τιμώντας το έργο και την προσφορά του εκλιπόντος, σε επικείμενη εκδήλωση θα ονοματίσει αίθουσα του Τμήματος Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας με το όνομα του εκλιπόντος. 

H Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας covid -19 αποφάσισε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής των τεστ αξιολόγησης του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης των Γεωργικών Συμβούλων σε όσους εκπαιδευόμενους δεν κατέστη εφικτό να τα υποβάλλουν εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, που προβλέπονταν στο χρονοδιάγραμμα διάθεσης των θεματικών ενοτήτων.
Τα τεστ θα ανοίξουν αυτόματα για όσους εκπαιδευόμενους δεν τα υπέβαλαν ποτέ, την τελευταία εβδομάδα του προγράμματος, ήτοι από τις 18.05.2020 έως τις 25.05.2020. 
Διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
1. Η διαδικασία δεν αφορά περιπτώσεις εκπαιδευόμενων που θέλουν να διορθώσουν το βαθμό τους ή δεν είχαν επιτυχία και στο τεστ επαναξιολόγησης
2. Δεν υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης σε όσους θα συμμετέχουν στη διαδικασία και αποτύχουν. 

Παρατείνεται η αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργείας των  Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και των Οικοτροφείων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020 για προληπτικούς λόγους κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.  Την ανωτέρω αποφαση έλαβε η Διοίκηση του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ  σε συνέχεια της υπ΄αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.24343/10.04.2020 (ΦΕΚ Β΄1293), με την οποία παρατείνεται η ισχύς της με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20021/21.03.2020 (Β΄ 956) κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών.

Website Security Test