Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

 

photosmelisses4

Με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕνα γιορτάζετε στις 20 Μαΐου, το Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής συμμετέχει στις δραστηριότητες του Δήμου Νέας Προποντίδας που θα πραγματοποιηθούν από τις 20-23 Μαΐου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACK- BeePathNet, στο οποίο το Τμήμα Μρλισσοκομίας είναι ο βασικός συνεργάτης.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Φ. Χατζήνα θα μιλήσει για τα οφέλη των προϊόντων μέλισσας στην υγεία και ομορφιά του ανθρώπου.

pdfΑφίσα εκδηλώσεων 

Την Πέμπτη 9 Μαΐου ο Δήμος Μακρακώμης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεολαίας Τσούκας ΦΘιώτιδας διοργανώνει ημερίδα για τις καλλιεργητικές πρακτικές και ασθένειες της ακτινιδιάς, εξωστρέφεια - προώθηση προϊόντος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καστριού Δήμου Μακρακώμης στις 17:30 το απόγευμα. Ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Θ. Σωτηρόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα: "Λίπανσης και θρέψης της ακτινιδιάς, επικονίαση ακτινιδιάς καικαλλιεργητικές τεχνικές που επηρεάζουν το μέγεθος του καρπού".

pdfΠρόγραμμα ημερίδας

Τον Μάρτιο του 2019 υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης για θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Ειδικότερα, θα υποστηριχθούν δράσεις με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της τοπικής κοινωνίας, ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής με τη χρήση νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, καθώς και υλοποίησης ερευνητικών δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στο κοινό όφελος.

pdfΣύμφωνο Συνεργασίας

Το έργο LIFE oLIVE-CLIMA, στο οποίο συμμετέχουν από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, επιλέχθηκε μέσα στα 15 καλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη και είναι υποψήφιο για βράβευση στις κατηγορίες «Περιβάλλον», «Φύση» και «Κλιματική Αλλαγή». Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου 2019.
Επίσης, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν διαδικτυακά για βράβευση το έργο που είναι κατά τη γνώμη τους το καλύτερο μεταξύ των 9 προκριθέντων από τα Εθνικά Σημεία Επαφής του προγράμματος LIFE.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.oliveclima.eu/en/

Και στο facebook: https://el-gr.facebook.com/pages/category/Reference-Website/Olive-Clima-LIFE-548294191896423/

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, διοργανώνει στη Δράμα πεντάωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ελαιοπαραγωγούς,  

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθήματα Ελαιοκομίας», θα διεξαχθεί στις 12 Μαρτίου, στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), από τις 08:30 ως τις 13:30

Οι συμμετέχοντες στην εκπαίδευση, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σχετικά με τη θρέψη-λίπανση της ελιάς, τους εχθρούς και ασθένειες της ελιάς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, καθώς και για το κλάδεμα των ελαιοδέντρων στο οποίο περιλαμβάνεται θεωρία αλλά και πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων στο κλάδεμα της ελιάς, σε ελαιώνα της περιοχής.

Εισηγητές του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι οποίοι θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους, είναι οι γεωπόνοι Ζαφείρης Μυστακίδης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατ. Μακεδονίας, Κων/νος Μπούντας , πρώην Δ/ντης ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής και Άνθιμος Αναστασιάδης, προϊστάμενος του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας.

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ελεύθερη.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, κ..Άνθιμο Αναστασιάδη, στο τηλέφωνο 2521058175 και στο email:

pptΠρόσκληση

docΕκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ημερίδα με θέμα «Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά: Προβλήματα και Προοπτικές» διοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 στις 10 π.μ.. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 12ης Agrothessaly στη Λάρισα, στο χώρο των συνεδριακών εκδηλώσεων.

Επισυνάπτεται  pdf το πρόγραμμα της ημερίδας

Ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από το Ινστιτούτο Ζωικής Επιστήμης και από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων (Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων) συμμετέχουν με ομιλίες τους σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο "ΜΕΛΙΣΣΑ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η συνεισφορά της στην αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον - Καλλιεργητικές φροντίδες και μέτρα προστασίας της".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 14:30 στη Βέροια.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων διοργανώνει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Νέοι εντομολογικοί εχθροί σε καλλιέργειες φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων". Η εκδήλωση απευθύνεται σε παραγωγούς, γεωτεχνικούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη από τις 23-25 Ιανουαρίου 2019 Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "Phytobiomes and plant health: from basics to application" στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος COST FA 1405, CAMo. 

Σκοπός του συνεδρίου είναι να ενημερώσει και να αναδείξει τις επιστημονικές και ερευνητικές εξελίξεις στις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των Καλλιεργειών-Εντόμων-Μικροοργανισμών με στόχο την ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων βιο-προϊόντων για την ενίσχυση της γεωργίας, της φυτοπροστασίας, της αειφορίας των αγρο-οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου, στις 25 Ιανουαρίου 2019 υπάρχει ειδική ενότητα, αφιερωμένη σε παρουσιάσεις φορέων, ιδιωτικών εταιριών, επιχειρήσεων καθώς και Stakeholders που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν με την εμπειρία τους στον διάλογο για την υφιστάμενη κατάσταση, το θεσμικό πλαίσιο και της προοπτικές.

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα  http://www.conference-fa1405.gr

Φωτεινή Μυλωνά,
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Υπεύθυνη επικοινωνίας του COST-FA1405
Τηλ.: 2310 471 544

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) διοργανώνει, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00  στον Πολυχώρο Πολιτισμού Βέτλανς στη Νάουσα, ημερίδα, με θέμα «Παραγωγή και χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και επιλογή κατάλληλων βελτιωμένων ποικιλιών: προϋποθέσεις για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική Δενδροκομία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή του Δήμου Νάουσας.

Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το  Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας  (ΚΑΠΕ) διοργανώνει ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Βιομηχανικές καλλιέργειες για παραγωγή Ενέργειας και Βιο-υλικών». Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 17:15  στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), στο 5ο χλμ. Δράμας-Θεσσαλονίκης.

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η καλλιέργεια της κερασιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 από το κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σκύδρας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τον Δήμο Σκύδρας. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις εγκατατάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σκύδρας (20 χιλ. Μαυροβούνι - Έδεσσας).

Website Security Test