Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας & ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:30 εσπερίδα με τίτλο «Γεωργία μαζί ή χωρίς τις μέλισσες»

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρράς ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφοs Δημήτριος Μιχαηλίδης.

Μετά τα πολλαπλά αιτήματα ενδιαφερομένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων βάμβακος παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την πιστοποίηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (πρότυπα AGRO 2).

Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων για την καλλιέργεια βάμβακος σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2 είναι η 07.07.2020 και η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO».

Στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων των προτύπων AGRO 2 και με σκοπό την ομοιόμορφη διαχείριση των επιθεωρήσεων από τους Φορείς Πιστοποίησης, τις ελεγχόμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις/επιχειρήσεις, φορείς διαπίστευσης, αρμόδιες αρχές και κάθε εμπλεκόμενο, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προέβη στην έκδοση ερωτηματολογίων επιθεώρησης για κάθε πρότυπο της σειράς AGRO 2.

Σας ενημερώνουμε ότι η πιλοτική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος iAGRO ολοκληρώθηκε και το σύστημα μεταβαίνει στη φάση της παραγωγικής λειτουργίας του.Παρακαλούμε όπως διαγράψετε το σύνολο των μη χρήσιμων δεδομένων που καταχωρήσατε κατά την περίοδο πιλοτικής λειτουργίας για την αποφυγή λανθασμένων χειρισμών. Σας υπενθυμίζουμε ότι:

α.   όλες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις καλλιέργειας βάμβακος είτε διαθέτουν ήδη σε ισχύ πιστοποιητικό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης  (σύμφωνα με την 2η έκδοση των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2) είτε όχι, οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση στο i-AGRO έως 30.06.2020, 
β.   οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις όλων των άλλων καλλιεργειών (εκτός βάμβακος) που διαθέτουν ήδη σε ισχύ πιστοποιητικό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με την 2η έκδοση των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2, οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση στο i-AGRO έως την καταληκτική ημερομηνία 31.08.2020,

ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια επιθεώρησης αξιολόγησης σύμφωνα με τη νέα έκδοση των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2 (3η έκδοση).

Στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων των προτύπων AGRO 2 και με σκοπό την ομαλή μετάβαση των διαδικασιών πιστοποίησης, καθώς και τη ομοιόμορφη διαχείριση θεμάτων, σας γνωρίζουμε τα μέτρα και τις οδηγίες που πρέπει να ληφθούν από τους Φορείς Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς και όλες τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις/γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο εν λόγω πεδίο πιστοποίησης:

Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Άρτα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου "CheeseCulT – Ο Δρόμος του Τυριού ως καινοτόμος κινητήριος δύναμη πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή" (Cheese route as an innovative cultural heritage driving force for rural tourism development in the cross-border area), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και την Αλβανίας. Μέσω των δράσεων του έργου σε διασυνοριακό επίπεδο, επιδιώκεται η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή αναφοράς.

Στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχε η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως Επικεφαλής εταίρος του έργου. Στο έργο συμμετέχουν ακόμη το Πανεπιστήμιο "Eqrem Çabej" Gjirokastër και ο φορέας ARGJIRO.

pdfΔελτίο Τύπου

 

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10:00 το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και αξιόλογες ποικιλίες ροδακινιάς και βερικοκιάς: προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική Δενδροκομία».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Συνεδριακό Χώρο του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα.

 jpgΠρόγραμμα Ημερίδας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το έδαφος (World Soil - Day), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στη Λάρισα ημερίδα με θέμα: «Έδαφος: ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος σε κίνδυνο - μέσα προστασίας και βελτίωσης της γονιμότητας του».Η εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 9:30 στην αίθουσα συνεδρίων του ΙΒΚΦ (Θεοφράστου 1) στοχεύει να αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης των ελληνικών γεωργικών εδαφών, την υποβάθμιση των ιδιοτήτων και της γονιμότητάς τους και να ενημερώσει τους αγρότες και το κοινό για τους κινδύνους που απορρέουν από την άσκηση της γεωργίας χωρίς την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών.

To Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ, το Τμήμα Ακροδρύων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Κέντρο "Δήμητρα" Βαρδατών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Δήμο Λαμιέων, σεμινάριο εκπαίδευσης αγροτών στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας» (LIFE+ Nature ForOpenForests).

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία οργανώνει το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, από τις 10 έως και 13 Οκτωβρίου 2019, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων-ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Άλσος Συγγρού, Ιλίσια, Αθήνα.
Ο τίτλος του 16ου Συνεδρίου ΕΒΕ είναι «Η Φυτική Ποικιλότητα στα Οικοσυστήματα της Ελλάδας», με θεματολογία που περιλαμβάνει όλα τα πεδία της επιστήμης της Βιολογίας Φυτών.

Πληροφορίες σχετικά με Συνέδριο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://www.hbs.gr/el/ 

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι χορηγός του συνεδρίου και ερευνητές του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων συμμετέχουν ως ομιλητές στις εργασίες του συνεδρίου και με αναρτημένες ανακοινώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ

Το Κέντρο "ΔΗΜΗΤΡΑ" Αγίου Μάμαντος και η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση - εσπερίδα με θέμα: "Ελαιόλαδο Χαλκιδικής - Ο πράσινος χρυσός - Παραγωγή & πιστοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου "ΔΗΜΗΤΡΑ" Αγίου Μάμαντος Χαλκιδικής.

Για περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο "ΔΗΜΗΤΡΑ" Αγίου Μάμαντος, τηλ.: 23730 91423, Υπεύθυνος Κέντρου: κ. Γρηγόρης Τσιανόπουλος.


pdfΠρόσκληση & Πρόγραμμα

pdfΑφίσσα

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Ακροδρύων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Κέντρο "Δήμητρα" Βαρδατών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τη Δημοτική Ενότητα Γοργοποτάμου, τον Σύλλογο Νεολαίας Γοργοποτάμου «Η Ζωοδόχος Πηγή» και τον Πολιτιστικό Σύλλογος Γοργοποτάμου «Ο Άγιος Γεώργιος», διοργανώνουν σεμινάριο για την εκπαίδευση των αγροτών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 -22 Ιουνίου 2019 στη Δημοτική Ενότητα Γοργοποτάμου του Δήμου Λαμιέων (Κέντρο Τεμπέλης).

Website Security Test