Εκδόσεις | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε σε μία καλαίσθητη έκδοση, συλλεκτικού χαρακτήρα, με τίτλο: Μονογραφία Ποικιλιών Κερασιάς που Αξιολογήθηκαν από το Ι.Φ.Δ., η οποία διατίθεται δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή.

Με τη Μονογραφία αυτή γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα εξής κενά:

  • Να γνωστοποιηθεί ένα μικρό μέρος του αφανούς, άγνωστου στο ευρύ κοινό, τεράστιου και σημαντικότατου έργου του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και ευρύτερα του πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.
  • Να καλυφθεί, εν μέρει, το κενό που παρουσιάζει η χώρα μας, σε σύγκριση με τις προηγμένες δενδροκομικά χώρες, όπου η σύνταξη τέτοιου είδους Μονογραφιών είναι μια συνήθης πρακτική για όλα τα καλλιεργούμενα είδη.
  • Να τιμηθεί εμμέσως ο συνταξιούχος Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ κ. Ι. Χατζηχαρίσης, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και εδραίωση της κερασοκαλλιέργειας στη χώρα μας, στον οποίο πιστώνεται ο κύριος όγκος των μακροχρόνιων εργασιών που παρουσιάζονται στην εν λόγω Μονογραφία.

Στη Μονογραφία αυτή παρουσιάζεται η αξιολόγηση και τα χαρακτηριστικά που εμφάνισαν οι ποικιλίες κερασιάς, που εγκαταστάθηκαν σε πειραματικές συλλογές στα Αγροκτήματα του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων, των περιοχών Ναούσης και Σκύδρας, από το 1970 μέχρι το 2012.

Η περιγραφή των χαρακτηριστικών στηρίζεται στις λίστες που έχει συντάξει η UPOV, το IPGRI, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γενετικού Υλικού Πυρηνοκάρπων και το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών της χώρας μας, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αυτούς τους φορείς.

Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας θα επανέλθει επί του θέματος τα επόμενα χρόνια, με την περιγραφή και αξιολόγηση νεότερων ποικιλιών κερασιάς, πολλές εκ των οποίων με ισχυρή δυναμική φυτεύσεων, τις οποίες εξετάζει αυτή τη στιγμή.

Μονογραφία ποικιλιών κερασιάς που αξιολογήθηκαν από το Ι.Φ.Δ.

 

Website Security Test