Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής, το  Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλήθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας να συντάξει Τεχνική Έκθεση, που θα αποτελέσει τον βασικό οδηγό στον σχεδιασμό της αποκατάστασης της Λεωφόρου Μαραθώνος ενόψει της διεξαγωγής του Μαραθωνίου 2018.

Η κλήση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης εμπειρίας αλλά και της επιτυχούς αποκατάστασης του  ευρύτερου τοπίου της Αρχαίας Ολυμπίας μετά την πυρκαγιά του 2007.

Η ανασυγκρότηση μιας περιοχής που υπέστη καταστροφή από μια πυρκαγιά, είναι πολύπλοκη υπόθεση. Η πολυπλοκότητα γίνεται επί πλέον σύνθετη, όταν στην κατεστραμμένη περιοχή, συμπεριλαμβάνονται και συγκροτήματα κατοικιών με το σύνολο των υποδομών τους. Συνήθως δεν υπάρχουν εξειδικευμένα σχέδια που να περιγράφουν με ακρίβεια τους βηματισμούς αποκατάστασης και το έργο καθίσταται δυσκολότερο, από την άποψη του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων κρατικών φορέων και των αρμοδιοτήτων τους. Εν προκειμένω, στην περιοχή, η οποία συνοδεύτηκε και με μια πρωτοφανή απώλεια συνανθρώπων μας, η βαρύτητα της ηθικής υποχρέωσης, αποκτά κυρίαρχη προτεραιότητα.

Η επιστημονική ομάδα του ΙΜΔΟ κατέθεσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης της Λεωφόρου Μαραθώνος ώστε την 11η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του Κλασικού Μαραθωνίου, η χώρα μας να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της. 

Στην επιστημονική ομάδα για τη σύνταξη της Τεχνικής Έκθεσης συμμετέχουν οι:

  • Δρ Γεώργιος Καρέτσος, Δασολόγος – Δασική Οικολογία, Αναπληρωτής Ερευνητής
  • Δρ Νικόλαος Προύτσος, Γεωπόνος - Δασική Μικρομετεωρολογία και Κλιματική Αλλαγή, Δόκιμος Ερευνητής
  • Δρ Παναγιώτης Τσόπελας, Δασολόγος -Δασική Παθολογία, Τακτικός Ερευνητής
  • Γεώργιος Μάντακας, Δασολόγος DSPU - Αποκατάσταση Διαταραγμένων Περιοχών, Ειδικός Επιστήμονας
  • Κωνσταντίνος Καούκης, Δασοπόνος MSc - Φυσικές Καταστροφές, Ειδικός Επιστήμονας
Website Security Test