Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκδήλωση αφιερωμένη στην καστανιά στην οποία συμμετείχε πλήθος καλλιεργητών πραγματοποιήθηκε στο χωριό Καστάνιτσα Κυνουρίας την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.Στην εκδήλωση παρέστη ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Αθανάσιος Βλάχος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργεί για τις ορεινές κοινότητες της χώρας η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, ειδικά μέσα από συνεργατικά σχήματα και σε σύνδεση με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα: «Καστανιά: Καλλιέργεια, Ασθένειες, Μεταποίηση» ήταν ο Δρ Αβτζής Δημήτριος, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο Δρ Αβτζής παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τα συμπτώματα της προσβολής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού της. Όπως αναπτύχθηκε από τον Δρα. Αβτζή, ο ενδεδειγμένος και πλέον αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της σφήκας είναι η εισαγωγή και εξαπόλυση ενός φυσικού εχθρού της, σύμφωνα και με τα στοιχεία από χώρες που έχει εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει υποβληθεί σχετική πρόταση από το Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η οποία και έχει πάρει την αρχική έγκριση από το Πράσινο Ταμείο. Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 34ης Γιορτής του Κάστανου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Κυνουρίας, τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και η Τοπική Κοινότητα Καστάνιτσας απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος κ. Π. Μαντάς και ο πρόεδρος της Τ/Κ κ. Πεφάνης, ενώ το παρόν έδωσε και ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Παπαηλιού.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Καστάνιτσας προσέφερε μπουφέ με φαγητά και γλυκά με κάστανο σε όλους τους καλεσμένους της εκδήλωσης έξω από το Κέντρο Ενημέρωσης.

Επισυνάπτεται:  pdf Αφίσα  

Website Security Test