Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Με εξαιρετική επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή γεωπόνων, παραγωγών, εκπροσώπων φορέων, εταιρειών και σπουδαστών, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Κλωστική κάνναβη – Καλλιέργεια – Προοπτικές» την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες της ημερίδας άρχισαν με καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΦΒΠ) , Δρ. Ελένη Μαλούπα η οποία τόνισε ότι για πρώτη φορά, κατόπιν πρωτοβουλιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμμετέχουν σε μια παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επαναφορά της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, αναφερόμενοι πάντα για ποικιλίες με περιεκτικότητα σε τετραϋδρακανναβινόλη THC λιγότερο από 0,2%. Επικεντρώνοντας στην σπουδαιότητα της συνάντησης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης, ζήτησε τη συμβολή της κα Γεωργίας Κωστοπούλου, Διευθύντριας της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) να συντονίσει την παρουσίαση των ομιλιών.


Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με τον κ. Κώστα Αναστόπουλο, προϊστάμενο του τμήματος Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του ΥΠΑΑΤ, ο οποίος παρουσίασε τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του Υπουργείου για την εναρμόνιση του Εθνικού Δικαίου με το κοινοτικό δίκαιο, που οδήγησε στην υπογραφή της ΚΥΑ(ΦΕΚ/Β/929/6-4-2016). Ο κ. Αναστόπουλος κατέληξε ότι η ανάπτυξη της καλλιέργειας εξαρτάται απολύτως από τη δυναμική της μεταποίησης της πρώτης ύλης και της παραγωγής προϊόντων εξ αυτής.


Από τα αρμόδια ινστιτούτα του ΕΛΓΟ, αρχικά παρουσιάστηκε από τη Δρ. Ελένη Τσαλίκη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων η δοκιμαστική καλλιέργεια έξι ποικιλιών κλωστικής κάνναβης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Μελέτη και αξιολόγηση γενοτύπων κλωστικής κάνναβης στις ελληνικές συνθήκες – Προοπτικές καλλιέργειας και διερεύνηση δυνατοτήτων χρήσης της στην Ελλάδα» που εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αρ. θέματος 24 της 79ης συνεδρίασης/15,16-9-2016. Στην παρουσίαση συμπεριλήφθησαν οι πρώτες παρατηρήσεις αγρονομικών χαρακτηριστικών και απόδοσης των δοκιμαστικών καλλιεργειών ενώ έγινε αναφορά και στην εκπαίδευση των ελεγκτών των περιφερειακών Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δειγματοληψία ταξιανθιών για έλεγχο THC που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ. Η παρουσίαση έκλεισε με τη στόχευση και πρόταση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η δοκιμαστική καλλιέργεια και η εγκατάσταση διατοπικών πειραμάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.


Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) Δρ. Χρίστος Τσαντήλας ξεκίνησε την ομιλία του με χρήσιμες πληροφορίες για το φυτό Cannabis Sativa, την ισχύουσα ονοματολογία, τις ποικιλίες και την οικονομική σημασία της καλλιέργειας. Στην συνέχεια αφού αναφέρθηκε στις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις και θρεπτικές ανάγκες του φυτού, ανέφερε ότι σαφείς οδηγίες για τον τρόπο δειγματοληψίας εδαφών και μεθόδους ανάλυσης φυτικών ιστών δίνονται από το ΙΒΚΦ. Λόγω της αυξημένης παραγωγής βιομάζας η κάνναβη είναι φυτό κατάλληλο για φυτοεξυγίανση ρυπασμένων με βαρέα μέταλλα εδαφών και επίσης με βάση τα βιβλιογραφικά δεδομένα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι λόγω της αυξημένη πυκνότητας σποράς της κάνναβης εμποδίζεται η ανάπτυξη ζιζανίων και στην ουσία αποφεύγεται η ζιζανιοκτονία με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Στα πλαίσια της ΚΥΑ και των υποχρεώσεων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για «αξιολόγηση των ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας” προτάθηκε από τον κ. Τσαντήλα μια τουλάχιστον διετής μελέτη προσαρμοστικότητας με αντικείμενα που συμπεριλαμβάνουν την επίδραση ποικιλιών, αζώτου, πυκνότητας και ημερομηνίας συλλογής στην απόδοση και ποιότητα της βιομηχανικής κάνναβης καθώς και εκτίμηση της απόδοσης και της ποιότητας της κάνναβης στα αντιπροσωπευτικά εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση προτάσεων για την άριστη διαχείριση της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα και θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση της πολιτικής του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την προώθηση της καλλιέργειας.


Η κα Ευθυμία Αλεξόπουλου, από το τμήμα βιομάζας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) παρουσίασε τα ερευνητικά έργα για τις ινώδεις καλλιέργειες που συμμετείχε το ΚΑΠΕ. Συγκεκριμένα το FIBRA που υλοποιήθηκε με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και Κίνας σε θέματα καλλιέργειας και αξιοποίησης των ινωδών καλλιεργειών και το FIBRACOM που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ - Διμερή συνεργασία Ελλάδας Κίνας που είχε απώτερο στόχος την ανάπτυξη καινοτόμων σύνθετων υλικών με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη απόδοση χρησιμοποιώντας μονομερή που θα προέρχονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η νανοτεχνολογία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναλυτικότερα παρουσιάστηκε από τον κ. Μάνο Καραγιάννη της εταιρείας CHIMAR AE, επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη πράσινων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, στην ανάπτυξη τεχνολογίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και τη χρήση παρα-προιόντων ινωδών καλλιεργειών σε εφαρμογές αυξημένης προστιθέμενης αξίας.


Η Δρ. Διαμάντω Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, παρουσίασε διεξοδικά τα κανναβινοειδή που υπάρχουν στα φυτά της κάνναβης, τη δράση της τετραϋδρακανναβινόλης (THC) ως ψυχοτρόπου ουσίας και τη μελέτη σχετικά με τη φαρμακευτική δράση της κανναβιδιόλης - CBD, που αποτελεί πεδίο μεγάλης επιστημονικής έρευνας τα τελευταία χρόνια.


Η κα Κρίστα Παππά, ως εκπρόσωπος του συνεργατικού δικτύου, Το καννάβι, παρουσίασε τη δυναμική, ευέλικτη και καθετοποιημένη δομή του δικτύου, που αποτελεί μια διαφορετική προσπάθεια στο χώρο του επιχειρείν με γνώμονα το γενικό συμφέρον, την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, τη συλλογική και συνεργατική λειτουργία που θα καλύπτει κάθετα όλους τους τομείς της οικονομίας και θα είναι γέφυρα μεταξύ βιοοικονομίας, γεωργίας, επιστήμης και επιχειρήσεων. Η κα Παππά έκλεισε την ομιλία της με το σχέδιο δράσης του δικτύου για το 2016 που συμπεριλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του φυτού που προέρχεται από τη φετινή καλλιέργεια με κεντρικό σύνθημα ότι το φυτό της κάνναβης δίνει χιλιάδες αξιοποιήσιμα προϊόντα.


Ο κ. Μιχάλης Θεωδορόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ, παρουσίασε τους στόχους και τα σχέδια του Παραγωγικού Συνεταιρισμού Βιολογικής Κλωστικής Κάνναβης – ΚΑΝΝΑΒΙΟ με κυρίαρχο όραμα να γίνει η ελληνική κλωστική κάνναβη συνώνυμο ποιότητας παγκοσμίως, μέσα από την συνεταιριστική παραγωγή και μεταποίηση. Ο κ. Θεωδορόπουλος έκλεισε την παρουσίαση του λέγοντας ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι μια βιώσιμη λύση για την οικονομική και οικολογική κρίση που βιώνουμε, αν δεν αναπτυχθεί μόνο με γνώμονα το κέρδος αλλά αν διασφαλιστούν τα κοινωφελή, αναπτυξιακά και συνεταιριστικά της χαρακτηριστικά τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.


Στη συνέχεια στα πλαίσια της προγραμματισμένης στρογγυλής τράπεζας και κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης, που συντονίστηκε από τις κα. Κωστοπούλου και κα Μαλούπα και τους κ. Αναστόπουλο και κ. Τσαντήλα, τοποθετήθηκε μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων που μετέφερε προτάσεις και προβληματισμούς για τη μη ύπαρξη πληροφοριών της καλλιέργειας, της μεταποίησης και διάθεσης ενώ η πλειοψηφία των παρισταμένων συμφώνησε ότι ο πειραματισμός για τη προσαρμοστικότητα των ποικιλιών κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα θα έπρεπε να προηγηθεί της επέκτασης της καλλιέργειας. Η προαναφερόμενη μελέτη, εφόσον λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης , μπορεί να συντονιστεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με παραγωγούς σε όλη την ελληνική επικράτεια και θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια αλλά εξαιρετικά κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα 2-3 χρονών που είναι απαραίτητο για την διεξαγωγή αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων.


Η ημερίδα έκλεισε με τη δέσμευση και θέληση όλων των φορέων που συμμετείχαν για στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία και την συν-δημιουργία προτάσεων από όλη την αλυσίδα αξίας του προϊόντος με σκοπό την αναζήτηση χρηματοδότησης είτε μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης είτε μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» για την ώθηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας.

Παρουσιάσεις:

pdfΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

pdfΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

pdfΝΕΕΣ, ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΟΡΙΟΣΑΝΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΙΓΝΟΚΥΤΤΑΡΙΝΟΥΧΑ ΥΛΙΚΑ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΝΑΝΟ-ΥΛΙΚΑ

pdfΤΑ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

pdfΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΞΙ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΛΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

pdfΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

pdfΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

pdfΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ

Website Security Test